Intervention med fjernelse af partikler

WP 3.1

Formål

Projektet skal undersøge, hvorvidt færre støvpartikler har en positiv effekt på helbredet hos ældre mennesker med hjertekarsygdomme.

Metoder

To partikelfiltre blev placeret i stue og soveværelse i 27 lejligheder nær stækt traffikerede veje i København. Vi testede både med enhederne monteret med effektive filtre, der kunne frafiltrere de ultrafine partikler og med placebofiltre. Testen forløb over 14 dage. Vi har herefter målt koncentrationen af PM2.5, ultrafine partikler, kuldioxid, ozon, temperatur og relativ fugtighed i lejlighederne.

Ventilationskanaler

Foto: Ventilation i en bolig sørger for at skifte luften, men ventilation fjerner ikke partikler fra den luft der kommer ind med mindre luften filtreres.

Foreløbige resultater

Vi målte en mærkbar nedgang i PM2.5 og ultrafine partikler. Næste skridt er at måle, om forandringerne har indvikning på beboernes helbredstilstand.

 

Forskere

Portrait of Lars Gunnarsen
Lars Gunnarsen
Professor
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) - Aalborg Universitet (AAU)
Portrait of Barbara Kolarik
Barbara Kolarik
Forsker
Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet
Portrait of Michal Spilak
Michal Spilak
Ph.d.- stipendiat
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) - Aalborg Universitet (AAU)
Portrait of Marie Frederiksen
Marie Frederiksen
Forsker
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) - Aalborg Universitet (AAU)

Kommentarer

Spændende undersøgelse som jeg glæder mig meget til at høre mere om.
Vi repræsenterer den Schweiziske IQAir partikel- og gas-luftrenser i Danmark. Vi har mange positive erfaringer med luftforbedringer af indeklimaet for personer med luftvejslidelser.
I den forbindelse vil vi gerne stå til rådighed med testudstyr i form af vore luftrensere m.m. - hvis det kunne gavne projektet.
Til information kan jeg nævne at vi selv har investeret i en partikeltæller som vi kan demonstrere luftrenserens effektivitet med. Vi kan måle at der faktisk ikke kommer en eneste partikel igennem filtrene (ned til 0,3 mymeter). Se på vor webside:
http://www.anderbergklima.dk/IQ-Air-luftrensere

Jeg ved ikke om det kan være til nogen hjælp - men sig til hvis det er på sin plads.
Med venlig hilsen
John Anderberg

Kommentér

Her på siden har du som medlem mulighed for at skrive beskeder og udveksle viden og erfaringer med andre fra CISBO's netværk.

Log ind eller opret profil for at skrive kommentarer