Luftkvalitet og luftrensning

Skriv nyt opslag

Her på siden har du som medlem mulighed for at skrive beskeder og udveksle viden og erfaringer med andre fra CISBO's netværk.

Log ind eller opret profil for at skrive kommentarer

Vi har i den senere tid modtaget flere henvendelser omkring ultrafine partikler. I 2008 fik vi testet vores teknologi af CAS i England for fjernelse af partikler. testrapporten er vedhæftet, og testresultatet findes i sektion 5.1 og den efterfølgende side.

Vedhæft fil: 

Airmanager Technologies har fra november 2012 til november 2016 deltaget i et Eurostars projekt, blandt andet sammen med DTU i Lyngby. Professor Lei Fang DTU har på baggrund af resultater fra dette projekt skrevet vedhæftede artikel der den 12 august blev publiceret i magasinet Energy and Building. Skulle der være nogen der har spørgsmål hertil er man velkommen til at kontakte mig, gerne i dette forum.
Med Venlig Hilsen
Bjarne Jensen

Min morfar har et stort problem med et kælderværelse han udlejer.
Kælder værelset har en konstant fugtig lugt, også på trods af at han ikke bor i vandniveau og at han hele tiden lufter ud i kælderen.

Ingen af huset andre 4 niveauer har denne lugt, og selv kælderen ligger over gadeniveau. Kan man gøre et eller andet for at forbedre indeklimaet eller er der en special fagmand man kan kontakte for at få hjælp?

Han lejer alt ud som Bed and Breakfast, så det er til stor gene for ham og gæsterne.

Det skal lige siges, at han har prøvet med en affugter og at han har en konstant ventilator tilsluttet der skulle tilføje frisk luft.

Hej Jan
Det er meget generelt at kældere er svære at holde tørre. Affugter, ventilation og rigelig opvarmning kan hjælpe, men de laver ikke om på at kælderrum ikke er egnede til beboelse. Bolius har skrevet denne artikel, der forklarer mere: https://www.bolius.dk/love-og-regler-om-kaelderen-17216/
MVH Sirid Bonderup, Statens Byggeforskningsinstitut.

Hej,
Mange tak for svarerne. Jeg har drøftet det med Københavns Kommune, men da væggen ikke er bærende, er det ikke deres ansvar men andelsboligforeningens. Jeg skal mødes med underboen og bestyrelsen og så må jeg se, om der kommer noget fornuftigt ud af det. Med hensyn til forsegling af etageadskillelsen, er det nogen, der har nogen anbefalinger? Kan man fx bruge papirisoleringsgranulat? http://www.isoexperten.dk/etageadskillelser/
Med venlig hilsen
Rolf

Papiruld vil kun i meget begrænset omfang kunne fungere som lufttætning. Der skal formentlig etableres en lufttæt membran eller lignende. Det er bedst, hvis I allierer jer med en rådgiver, fx en rådgivende ingeniør eller Teknologisk Institut, som kan vurdere de konkrete forhold og finde den mest omkostningseffektive løsning.

Lige en ting mere: Ofte vil der være en betydelig luftcirkulation omkring eventuelle rørgennemføringer. Bl.a. viser din tegning en "kabelkasse". Jeg tænker, at I ved at få tætnet alle rørgennemføringer effektivt muligvis kan reducere problemet. Jeg skriver udtrykkeligt muligvis.

Hej
Jeg har uploaded testresultater fra Marsham Affaldsbehandlingsanlæg i England. Her har man installeret Airmanager teknologi i eksisterende ventilationsanlæg. Udover at få forbedret luftkvaliteten markant er der opnået en besparelse på 61% i energiforbruget. Læs selv rapporten og kontakt mig gerne hvis der er spørgsmål.
Bjarne Jensen

Vedhæft fil: 

Hej Bjarne,
Tak for din mail og testresultater.
Men ser man på indeklimaet/menneskets sundhed, er fjernelse af partiklerne i området 10-100nm det vigtigste. Ca. 90% af 10nm partikler absorberes af lungerne, hvor ”kun” ca. 20% af partiklerne ved 100nm absorberes. Størstedelen af ultrafine partikler (<0,1 µm/<100 nm) er sodpartikler udskilt ved forbrænding, stegning og udstødningsgasser. Disse partikler er små nok til at kunne gennemtrænge lungevæggen og komme i blodbanen på samme måde, som ilt gør. Sammenhængen mellem partikeldiameter og deponeringsandelen kan ses på figuren uploadet. Det er tydeligt, hvorfor de ultrafine partikler (under 100nm) er de mest problematiske. Partiklernes deponering i luftvejene ved inhalation kan lede til en videredeponering i kroppens organer, men kan også forårsage direkte skade i lungerne (fx DNA-forandringer = kræft).
Adskillige laboratorieundersøgelser har vist, at på en partikel-og partikelmasse basis, synes små partikler at være mere toksiske end større partikler. Dette forklares ved det større overfladeareal af de mindre partikler: Partikeloverfladen er det sted, hvor vores krop interagerer med partiklerne. Partikler kan transportere adsorberede toksiner på deres overflade, eller deres overflade kan virke som katalysator inde i en celle og skabe reaktive iltforbindelser (ROS). Så det jeg fiskede efter er resultater for hvor mange % partikler under 100nm fjernes. Har testresultater for dette?
Mange hilsner
John Sørensen

Vedhæft fil: 

Hej.
Jeg bor i en ældre andelsbolig og jeg har fået en del lugtgener i form af sundhedsskadelig stegeos, som trænger op nede fra min underbo. Underboens har i forbindelse med ombygning af køkken og badeværelse i 2014 fjernet væggen mellem køkken og gang, se vedhæftede, således at den væg, der har virket som naturlig forsegling, nu er ikke længere er der til at forhindre spredning af stegeos uden for køkkenet. Da loftet hos underboen tilsyneladende ikke er forseglet tilstrækkeligt siver der stegeos op på ved sin side af min væg dvs. i køkkenet og i gangen, og det forplanter sig til hele min lejlighed uden, at jeg kan gøre noget ved det. Fedtpartikler fra stegeos er yderst sundhedsskadeligt og kan give luftvejssygdomme, kræft og hjertekarsygdomme. Derudover er det meget ubehageligt og kvalmende at opholde sig i. Jeg vil derfor gerne vide, hvad jeg kan gøre ved problemet, da jeg at sundhedsmæssige årsager ikke kan opholde mig i min lejlighed. Kan man fx isolere etageadskillelsen og med hvad?
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Rolf Hansen

Jeg er enig med Bjarne i, at det bedste vil være at mindske optrængningen af forurenet luft.

Dette kan gøres ved at nedbringe forureningen hos underboen, fx ved at bortventilere forureningen vha. mekanisk aftræk (en emhætte eller lignende med aftræk til det fri) eller ved at tætne etageadskillelsen.

Har du været i kontakt med Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning? https://www.bygogmiljoe.dk/?myndighed=k101

En fattig privatborger her beder om et kortere svar, hvis nogen måtte have lidt tid:

Har hørt at der er noget der hedder "ozon-maskine", hvor man kan rense luften og møbler i hjemmet? Nu har jeg kigget lidt på hvad I skriver her, og jeg kan læse at I skriver at ozon er slet ikke sundt for indeklima?

Kan nogen svare mig kort:
Er det usundt for bolig at leje sådan en "ozon-maskine"?
(Jeg skal rense mit hjem efter at en ligeglad lejer var boende i hele vinterperioden og holdt døren til værelset lukket 24/7 under påskud af privatlivets fred men mens han tørrede tøj derinde på radiator, og nu efter fraflytning er der en mærkelig lugt som ikke vil gå af og det selv efter grundig rengøring i flere omgange, jeg frygter skimmel under væg til væg gulvtæppet eller i gips væg ved radiator... Og lejeren frygter for depositum, selvfølgelig,... men jeg kan jo ikke opholde mig nu i det rum pga mærkelig lugt og mine øjne på en måde reagerer ved ophold der)...

Hvordan undersøger jeg billigst her i København vedr hvad der er galt i rummet? Og hvordan renser jeg bedst, uden at skulle udskifte tapet og gulvtæppe? Det skal gå ret hurtigt med det jeg kommer til at gøre, pga Huslejenævnes ca 2 ugers frist for tilbagebetaling af depositum til lejeren efter fraflytning... Aner ikke hvad jeg skal gøre... :(

Nogen der har 2 minutter til at svare mig?

Desværre fjerner du ikke årsagen til lugten ved at opsætte en luftrenser. Det eneste effektive er at fjerne alle gulvtæpper og vaske alle flader af i Rodalon - hvis det ikke er nok - må du male væggene og lakere gulvet. Din lejer bør betale for dette via sit depositum.

Tak for dit svar. Det er lige til at sætte sig ned og græde. Har ikke taget så mange penge for værelsesudlejning og har skrevet i kontrakten at der ikke engang skal males ved fraflytning men bare vedligeholdes og passes godt på tingene og skrevet hvordan. Depositum er jo på kun 10.000 kr, tror ikke engang det bliver nok penge, og oveni er jeg ked af det hvis jeg skulle smide ud gulvtæppet som er indkøbt for ikke ret lang tid siden... Gardiner kunne jeg da leve med hvis jeg skulle smide dem ud for de koster i forvejen ikke så mange penge, men gulvtæppet og al det andet arbejde kommer nok til at koste mere end bare 10.000 kr hvis et firma skal bestilles, ingen lejere vil jo med glæde slippe depositum. Der er behov for et mindre billigere uafhængig firma som vurderer disse ting ved fraflytning. Har kigget på nettet, og synes de andre firmaer er koster mange penge hvis alt det skulle laves... Hvis lejerne bare vil LYTTE hvad man siger til dem og hvordan de skal behandle ting, så var alle disse problemer undgået...

Københavns Kommune har et eller andet "dialog-center om skimmelsvamp" som åbenbart går ud på at tale borgerne fra undersøgelser for at borgerne aldrig skulle beslutte sig at foretage test ifm skimmel. Jeg har ringet til teknologisk institut og et andet firma for at høre ad hvad det vil koste at lokalisere hvor der er skimmel, men det lyder til at det både er meget dyrt og især hvis det er professionelle der skulle komme selv og teste de rette steder. Jeg er ikke ekspert for at kunne selv foretage nogle tests, og især da jeg ikke ved hvor skal de tests tages. Har set at der er også et firma med en hund hvor hunden kan finde hvor skimmel findes, men... Indtil videre ser det ud til at ozon maskine er billigst, bare jeg ved med sikkerhed at sådan noget virker...

Må jeg lige spørge, hvis nogen her ved det?
I dag f.eks når der er varmt vejr udenfor, var værelset "naturligt" opvarmet og derfor stinker det ikke ligeså slemt i dag, som det kunne lugtes i den forrige uge hvor der var koldere vejr udenfor.
Jeg har selvfølgelig i de sidste par dage også støvsuget kun ret mange gange og vasket det hele i flere omgange så godt som jeg kunne finde ud af.

Når der er varmt vejr udenfor og derfor også værelset varmere og ikke lugter så kraftigt, betyder det så at jeg har lykkedes med at få vasket skimmel sporer af? Eller betyder det bare at ved varmt vejr er der ikke så kraftige lugte, og derfor vil værelset igen måske begynde at stinke ved efteråret/ i vintermånederne?

Jeg har også i flere omgange vasket af og støvsuget det sted hvor lejeren selv forsøgte at vaske af skimmel, men efter lejeren vaskede det af så lugtede det stadig kraftigt bagefter af den der muggen lugt, men nu her i dag lugter det ikke når det er varmt udenfor.

Hvis værelset ikke stinker i dag ved varmt vejr, kan det så ske at værelset igen begynder at stinke ved foråret/ i vintermånederne? Spørger fordi, tiden løber og depositum skal snart afregnes indenfor meget kort tid... Nogen der har erfaringer med det?

Du er nødt til først at finde årsagen, før du begynder at rense.

Du kan læse mere på www.skimmel.dk.

Hej Rolf

Det er en uheldig situation Du er havnet i. Det bedste ville naturligvis være at fjerne lugten hos Din nabo så den aldrig trænger op til Dig. Men der kan opsættes luftrenseenheder i Din lejlighed så man fjerner lugten lokalt. Om Du skal bruge 2 eller 3 enheder er svært umiddelbart at give et bud på. Ved opsætning ef en enkelt enhed kan Du hurtigt konstatere om det virker, og herefter beslutte om Du vil have opsat yderligere enheder.
På vores hjemmeside kan Du se disse enheder, hvoraf den mindste har en kapacitet på 100m3/time.
MHV
Bjarne Jensen

Hej
Vores teknologi CCFT - Closed Couple Field Technology har undergået en udvikling, og hedder nu MDT Material Disruptive Technology. Udgangspunktet er det sammen, idet vores teknologi destruerer alle luftbårne trusler som Vira, VOC, Lugte ect.. Den nye MDB kerne er mere servicevenlig.
Med Venlig Hilsen
Bjarne Jensen

Hej Bjarne,
Tak for svar. Men min interesse lå i i et filter egnet til reduktion af forurening i større byer. Dvs. partikelstørelserne under 100nm da forbrændingspartikler primært findes her.

Miljøstyrelsen skriver: De mindste partikler (ultrafine partikler) i området ca. 10-100 nm dannes fra dampfase ved høj temperatur, fx i forbrændingsmotorer, kraftværkskedler eller industrielle processer. De dannes typisk ved kondensation, når temperaturen falder ved transport gennem udstødningsrør eller røgkanal, og vokser hurtigt fra nogle få molekyler til partikler i størrelsen 10-100 nm. Ultrafine partikler kan desuden dannes ved kemiske reaktioner mellem gasformige stoffer, under dannelse af faste eller flydende stoffer, fx fotokemisk smog ved reaktioner mellem kvælstofoxider og flygtige organiske stoffer under påvirkning af sollys. Den væsentligste kilde til ultrafine partikler er trafik, især dieselmotorer.

I har ikke en enhed med fx HEPA-filter til de små partikler?

Mvh
John

lpus billede

lpu

Det lader til at kæden er kørt af sporet. Som jeg læser det er der tale om et privat lejemål - dvs. uden mekanisk ventilationsanlæg.

Du kan starte med at kassere gulvtæpper, gardiner og andet løsøre som fastholder lugten. Derefter gedigen hovedrengøring af alle flader (lofter, vægge, døre, gerichter, lysninger mv.) med knofedt og rengøringsvand tilsat fx Rodalon. Afvaskningen afsluttes med endnu en aftørring med rengøringsvand tilsat neutralt rengøringsmiddel for at fjerne rodalonen (den kan vi ikke tåle).

Under rengøringen holdes værelserne opvarmet såfremt temperaturen kommer under 20°.

Afsluttes med lugtsanering fx med ozon-generator i 2-3 døgn. Mængden af ozon dimensioneres efter værelsernes samlede volumen. Under ozonbehandlingen er værelserne ikke i brug, døre og vinduer samt evt. udeluftsventiler samt aftrækskanaler holdes lukket. Efter endt ozon-behandling udluftes værelserne ved gennemtræk. Ozon-generator kan lejes hos større byggemarkeder eller evt. hos www.lugtsanering.dk.

Kommer lugten igen er der tegn på skader skjult i bygningsdele - er det tilfældet har du brug for rådgiver som har ekspertise til at foretage denne type undersøgelse (mikrobiel og fugtteknisk undersøgelse).

Omkostninger til ovenstående rengøring og lugtsanering bør fremgå af flyttesynsrapporten og afregnes af fraflyttende lejer.

Held og lykke med det.
Lotte

Tak for dit svar. Tænkte på ozon fordi det ser ud til at være billigere end andet arbejde. Du kan tro at kæden er kørt af sporet når man udlejer et værelse af ren nød, og nu sker så det her som en ekstra udgift. Jeg er jo ikke et firma som kan "afskrive" og lign via skat, men privatborger... Gulvtæppet er ikke ret gammel faktisk, så det vil blive en udgift for mig hvis jeg skulle smide det ud pga en anden person. Det hele kunne blive undgået hvis lejeren bare opfattede mig som "autoritet" og lyttede til mig når jeg sagde at der ikke må tørres tøj på værelset+ der skal luftes ud+ værelset skal holdes varm også om vinteren. Men der er netop en psykologisk spil i gang når folk lejer sig ind i andres boliger, som går ud på at "udlejeren skal ikke bestemme her når det er lejeren der betaler husleje"... Har selv boet i boligen i snart 20 år uden skimmel og sådanne lugte, og der ikke en mekanisk udluftning, men der findes en automatisk én som går ud på at man skal løfte bagdelen og åbne for vinduet og dør også om vinteren for lidt gennemtræk. Det er gået op for mig hvor kompliceret dette område er, når lejeren netop påberåber sig privatlivets fred og derfor ikke vil åbne døren og vinduer til gennemtræk, og ellers var hjemme hele dagen pga meget få undervisningstimer. Tvivler stærkt på at lejeren vil betale med depositum, tror det bliver mig der ender med at betale med al den husleje som jeg modtog, i og med at lejeren taler om hans "rettigheder og advokat"... Penge til advokater har jeg jo ikke. Heller ikke til dyre firmaer til istandsættelse. Jeg undersøger videre...

Sider

Moderator for gruppen Luftkvalitet og luftrensning

Christen Galsgaards billede Christen Galsgaard
Direktør i brancheforeningen Dansk Ventilation 

Christen Galsgaard står i spidsen for denne netværksgruppe: ”Brugerne har en tendens til at glemme ventilationssystemet, når boligen skal vedligeholdes. Spørgsmålet er, hvordan vi sikrer et frugtbart samspil mellem bruger og teknik.”