Indeklimarelaterede sygdomme

Skriv nyt opslag

Her på siden har du som medlem mulighed for at skrive beskeder og udveksle viden og erfaringer med andre fra CISBO's netværk.

Log ind eller opret profil for at skrive kommentarer

Lidt om skimmelsvamp. Artikel fra Jyllands-Posten dags dato ! For nogen vil det nok være skræmmende læsning, men for os andre en hverdag ! http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/livsstil/ECE8694115/jeg-tabte-mig-lige-saa-hurtigt-som-en-sultestrejkende-fange/

Hej, jeg søger et måleapparat til måling af skimmelsvamp. Er der nogle som ved hvad det hedder og hvor det kan erhverves?
Vh
Nicolai

Hej Nicolai

Der findes mig bekendt ikke nogle apparater man lige kan tænde, for at måle skimmelsvampe. Desværre.
Jeg er i gang med et mindre selvstudie om samme emne, og det er noget som der arbejdes på. Bl.a. nævnes PCR metoden, som måler på VOC og deslige.

Men ellers er man nødt til at tage labotorieprøver såsom Mycometer Surface eller Mycometer Air, men der er mange forskellige parametre der spiller ind på luft/støvprøver. Så det er nemmere sagt end gjort.

Dagens bedste bud er at få udtaget en DNA Analyse, som også er en støvprøve.

Mvh. Morten Mathiasen | Byggesagkyndig.nu

Hej Morten,

Tak for dit svar. Det var brugbart.

Hej: Hvis det har nogen interesse er jeg villig til at udlåne en Airmanager unit Log5-200, se vedhæftede fil, så kan teste om det virker mod mados. Udlånet er gratis og resultatet skal offentliggøres for alle uanset om det bliver negativt eller positivt. Mvh Bjarne Jensen

Vedhæft fil: 

Hej,

Hvornår vil man vurdere, at koncentrationen af fedtpartikler i luften er så høj, at den udgør en sundhedsrisiko?

Med venlig hilsen
Rolf Hansen

Der er næppe tvivl om, at mados er sundhedsskadeligt, men det er svært at svare entydigt på, hvilke koncentrationer der skal til, før man kan tale om en sundhedsrisiko.

Du kan bl.a. læse om indendørs luftforurening i CISBO-magasinet på http://cisbo.dk/system/files/cisbo_indeklima_og_sundhed_i_boliger_web.pdf

Jeg synes, man bør være opmærksom på, at mados også kan være skadeligt for beboernes almene velbefindende, ikke mindst i de tilfælde hvor madosen ikke stammer fra ens egen madlavning.

Venlig hilsen Jesper

Hej
Vi har i Airmanager Technologies deltaget i et Eurostars projekt, hvor vi skulle hjælpe de Europæiske vinbønder med et problem med Tri Chlor Anisol. Under mark forsøget på vinslottet Vinakoper i byen Koper i Slovenien blev vores udstyr testet for fjernelse af partikler, mikrobiologisk test. Begge teste kom ud med nogle meget gode resultater, som jeg umiddelbart mener kan overføres til indeklimadebatten herhjemme. Partikel testen viste op til 13000 partikler pr cm3 inden vi startede, og laveste måling efter 24 timer var 3000 partikler pr cm3. Den mikrobiologiske test viste en markant reduktion af skimmelsvampe.Testresultaterne er lagt ud på vores hjemmeside www.amscan.dk.
Vi arbejder nu på at få igangsat indeklimarelaterede tests i Danmark.

Hvis man interesser sig for partikler og VOCs indflydelse på kredsløb og luftveje, kan jeg anbefale disse artikler om betydningen af Transient Receptor Potential, TRP. Det er specielt TRPA1, der er relevant at holde øje med.

TRPA1 and Sympathetic Activation Contribute to Increased Risk of Triggered Cardiac Arrhythmias in Hypertensive Rats Exposed to Diesel Exhaust
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3223009/

Activation of transient receptor potential ankyrin-1 (TRPA1) in lung cells by wood smoke particulate material
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23541125

The Rising Role of TRPA1 in Asthma http://www.benthamscience.com/open/toddisj/articles/V002/SI0036TODDISJ/71TODDISJ.pdf

Transient Receptor Potential (TRP) channels in the airway: role in airway disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24286227

Og et spændende projekt:
ROLE OF TRP CHANNELS IN ENVIRONMENTAL IRRITANT-INDUCED HEADACHE
http://projectreporter.nih.gov/project_info_description.cfm?projectnumber=1R01ES017430-01A1

Hej Jakob,
Vi har leveret mange luftrensere af typen IQAir HealtPro250. Den er 100% på filterbasis dvs. den producerer ikke ozon. Med vores partikeltæller har vi konstateret at den fjerner alle de partikler ned til 0,3 my i den luft som den behandler. Fabrikken garanterer da også at HEPA-filtret i kombination med et forfilter og et aktivt kulfilter renser luften 99,97%.
Se på vore hjemmeside: http://www.anderbergklima.dk/LUFTRENSNINGSANL%C3%86G
og klik ind på IQAir luftrensere.
Du er også velkommen til at ringe mig 40 35 62 13.
med venlig hilsen
John Anderberg

Jeg har super god effekt af en luftrenser.. Har måde astma og allergi, begge betydeligt forbedret.. så det var måske en mulighed.. hørte godt nok det der med Ozon som Kasper skrev, men fandt en virkelig pæn en som er den første der ik udleder ozon, selvom den er baseret på ioner og filterfri og sådan.. og så den pæn- vigtigt ;) købte min på lightair.dk

Efterlyser praktisk erfaring/viden om naturlig ventilation i allergivenligt byggeri.

Et kontorbyggeri med et super, allergivenligt indeklima, og naturlig ventilation lyder umiddelbart som et kompleks, der er til at føle på - særligt i pollensæsonen.

Er der nogle, der har praktisk erfaring med dette? Kan det ikke lade sig gøre, eller findes der løsninger, der kan muliggøre, der også luftes ud i pollensæsonen? Kan det eksempelvis løses med indeklimamaskiner til luftrensning, eller kræver det en styring, på vinduerne, der begrænser muligheden for at åbne disse i pollensæsonen?

Hej Jakob, Jeg har brugt en elektrostatisk luftrenser til at fjerne partikler i et klasseværelse. Så vidt jeg husker kunne den "udskifte/rense" luften 8 gange i timen. Vi målte før og efter og den napsede næsten alle partikler (også pollen). Det er der vigtigt at huske er at det elektrostatiske filter ikke må producerer ozon - for så har du først balladen.

Hej Kasper. Tak for dit svar. Det lyder jo interressant. Spørgsmålet er så, om den ville kunne bruges til at gøre et lokale med naturlig ventilation "allergivenligt". I følge denne artikel fra det norske astma- og allergi forbund er luftrensere ikke nok: http://www.naaf.no/ar/allergi/Pollenallergi/Pollen-og-luftrensere/ - måske din erfaring siger noget andet?

Effekten afhænger vel også af aktiviteten i lokalet - altså, hvor meget partiklerne hvirvles op. Tænker jeg....

Hejsa Jakob,
Altså i mine øre hænger super allergivenligt byggeri ikke sammen med naturlig ventilation. Hvis man vil styre partikelniveauet uden at eksponere brugerne så er der et svar: Byg et mekanisk ventilationsanlæg! Se på hvordan man gør i Ren Rum eller hospitaler. Der vil altid være en risiko for pollen eksponering, når du åbner vinduet eller en ventilationsklap for at få frisk luft ind. Elektrostatiske filtre de kan "rense" luften for partikler relativt effektivt. Men ifht. allergi vil risikoen være tilstede for at brugerne bliver eksponeret inden pollen bliver "fanget". Risikoen vil dog være mindre end hvis man ikke brugte elektrostatiske filtre. Du kan se hvad vi gjorde dengang: http://www.beslter.org/msp/institute.files/march/articles/Electrostatic%20particle%20filtration%20on%20performance.pdf

Hej Jacob

Naturlig ventilation uden varmegenvinding giver store trækgener og energiomkostninger. Specielt i vinterperioden, hvor ventilationen netop har den store effekt på nedsættelse af fugtigheden.

Derfor bliver de naturlige indtag lukket af brugerne og ventilationen forsvinder, hvorefter fugtigheden ophobes og det dårlige indeklima eskalerer.

Sender en pdf-fil med beregnet forventet energiforbrug til ventilationen ved naturlig og mekanisk ventilation, hvoraf det tydeligt fremgår, at der ikke anvendes ret meget energi til mekanisk ventilation, men meget højt ved naturlig ventilation med samme luftskifte.

Det sunde indeklima uden trækgener og høje energiomkostninger kræver mekanisk ventilation med energieffektive funktioner.

Moderator for gruppen Indeklimarelaterede sygdomme

Thorkild Kjær portrætfoto Thorkild Kjær
Direktør i Astma-Allergi Danmark 

Thorkild Kjær står i spidsen for denne netværksgruppe: ”Jeg synes, det bliver superspændende at få en dialog i gang i netværket med fokus på de sygdomme og den helse, der relaterer sig til indeklimaet.”